RİZE DEREPAZARI İLÇESİ

TARİHÇE

Tarihi olarak çok kapsamlı bir bilgihenüz araştırmalara rağmen çıkmamıştır. Bulunan kalıntılarda topraklarıneskiden Filandoz adı ile anıldığına dairdir. Filandoz yani şimdi ki adıylaDerepazarı Rize merkezin hemen yanında bulunduğundan her zaman Rizenin uğradığıişgallerden nasibini almıştır. Fakat şöyle bir durum var ki Derepazarında ozamanlar iskan olmadığı için hiçbir şekilde bir zarar görmemiş bu durumdan. Sadeceişgal eden her devlet sahili sebebiyle denizden ticaret , askeri ve sıhhiyeaçısından destek almıştır ilçe üzerinden. Ticari açıdan belli günlerde satışlaryapıldığı bu satışların su kenarında yapılıyor olmasından mütevellit ismininDerepazarı koyulduğu yönünde ilçenin yaşlılarının anlattıkları rivayetlergünümüzde dahi dolanmaktadır.

Arkeologlara göre Rize’nin ayrılmaz ikizi gibi olan bu ilçenin kökeni M.Ö. 2000 li yıllara kadar dayanıyor. O dönemde Urartuların bölge üzerinde ki hakimiyetlerinde pek dikkat çekemeyen yöre daha sonradan da Medler , Persler, İskender, Pontos Trabzon Rum devleti, Selçuklular ve Osmanlı Devleti uygarlıklarının gelip geçtikleri bir bölgeymiş. Ancak yerleşim olmadığından dolayı pek bir tarihi detay bulunamamıştır. Arkeologların bu bilgileri tahminler ışığında çevresel detaylara dayanarak yaptığını büyük ölçüde doğru tespitler olduğunu fakat kanıtının şuanda bulunamadığını önümüzde ki zaman dilimlerinde gelişen teknoloji ile bu bölge hakkında kesin ve net fikirlere sahip olabileceklerinden eminler.

Merkez ilçeye bağlı olarak 1949 yılında bucak ve 1954 yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur. 9 Mayıs 1990 gün ve 3644 sayılı Kanunla İlçe haline getirilmiş olup, 6 Ağustos 1991 tarihinde fiilen faaliyete geçmiş ve 3 Ekim 1991 tarihinde resmen açılışı yapılmıştır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Veri Tabanına göre İlçenin toplam nüfusu 7bin 508 olup, bunun 3 bin 652’si merkezde, 3 bin 856 ise köylerde yaşamaktadır.İlçenin yüzölçümü 29 km² ‘dir. Doğu ve güneyinde Rize, batısında İyidere,kuzeyinde Karadeniz ile çevrilmiştir. İlçe, Rize Merkezinden 7 km uzaklıkta sahilde kurulmuş bir yerleşim birimidir. İlçe merkezinden Trabzon–Hopa karayolu geçmektedir. Merkez İlçeye bağlı olarak 1949 yılında bucak ve 1954 yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur.

Coğrafi Yapı ve Ulaşım İlçenin yüzölçümü 29 km² dir. Doğu ve güneyinde Rize, batısında İyidere, kuzeyinde Karadeniz ile çevrilmiştir. Karadeniz ikliminin koşulları İlçe için de geçerli olup, ılık ve bol yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 C derecedir.

Derepazarı’nın çevre ile bağlantısı karayolu ile sağlanmaktadır. İlçe, Rize Merkezinden 7 km uzaklıkta sahilde kurulmuş bir yerleşim birimidir. İlçe merkezinden Trabzon – Hopa karayolu geçmektedir.

Tarım ve Hayvancılık

Çok büyük kısmı, arazi yapısı ve iklim nedeniyle, diğer bitkisel üretime imkan vermeyen tarım alanının %89 unu çaylıklar oluşturmaktadır. İlçe’de çay dışındaki bitkisel ürünler genelde aile içi tüketimde kullanılmaktadır. Bu
ürünlerin üretim miktarları bakımından kayda değer olanları, tarla ürünlerinden mısır, fasulye, sebzelerden yaprak lahana, meyvelerden de portakal ve mandalinadır. İlçe’de su ürünleri üretimi kıyı balıkçılığı şeklinde yapılmakta
olup, açık deniz balıkçılığı yapan büyük tekne ve işletmeler yoktur. İlçe’de avlanan deniz balığının başını hamsi oluşturmakta, hamsi dışındaki başlıca balık ürünleri ise mezgit ve istavrit oluşturmaktadır.

HARİTA

VİDEO

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir